BMW R100 Black Chilli

22.12.2020 10:08

BMW R100 Black Chilli

Toto je druhý stroj již zmiňované dvojice přátel, kteří si nechali postavit motocykl pro radost.

Majitel  je na sportovněji směrované motocykly, takže i tato stavba měla jasnou vizi.

Vytvořit  z BMW R100 veterána sportovně vyhlížející stroj a hlavně zachovat  charakter. Totálně změnit  chování cestovního stroje na sportovní  nebylo úplně jednoduché.

 

Motocykl prostě na tohle  není stavěný  a o rámu nemluvě. Přední vidlice Upside Down k tomu Braking kotouče, 4 pístkové třmeny, Brembo desky,  hm….. kombinace dobrá, ale skamarádit originál přední kolo s tímto vším???? Noo …….?? Jde to, ale zpocená čárka na zádech byla.

Nejvíce jsme si užili se zadním odpružením letmo uloženého kola. Zadní tlumič bylo potřeba nesčetně krát měnit, ladit a seřizovat.

Změna počtu míst k sezení na jedno už byla jen třešnička .

Motor kompletně přetěsněný  jako vždy, ovšem pozor!!!!! Doplněn o větší karburaci ze staré školy , před benzinovou prohibicí ,kde  byl výkon  vyšší  o 10 % a spotřeba moc nikoho nezajímala. Prostě výkon je hladovej a musíš ho nakrmit. Sání osazeno difuzory v barvě chilli papriček a pár drobností k tomu ve stejném odstínu.

Sportovní posez není špatný, vybízí to ovšem k  drastičtějšímu naklánění, ale hranice pneu, které se legálně dají použít na tento model  dají  své limitní hranice až příliš brzy najevo.

No přece jen to není okruhový Sport Racer ,ale Cafe Racer. Image je dobrá a svezení  také . Trošku by to chtělo větší krouticí moment od spodních otáček, ale co by jsme chtěli  po technice z roku 1980. Minimalistické blinkry od Kellermana a zadní osvětlení, stejně jako u předchozího motocyklu, přední  světlo a zrcátka rovněž.

Barva byla opět celodenní piplačka, ten kdo to nikdy nedělal, asi nepochopí kolik práce zabere  nalakovat několik pruhů a čísel.

Původní filtr box byl nahrazen překrytem  z termoplastu. Jsem sám zvědav, jak se to bude chovat po pár letech. Efekt leteckého motoru splněn. Uzávěr na nádrž opět pilotního  typu  s matně broušeným povrchem. Otáčkoměr………….. netřeba popisovat, je vidno, že prostě sluší.

Obsah 980ccm

výkon motoru  70ps/7250rpm 

převodovka 5 rychlostí

vyráběno 1976-1996

Fotogalerie: BMW R100 Black Chilli