BMW R650

19.01.2023 15:59

BMW R650 začít stavbu tohoto motocyklu bylo dost hektické.  Nejen, že mě tlačil termín, který bývá většinou na 2 měsíce a tady se to muselo stihnout za 36 dní, ale za každý dobrý nápad a pocit ulehčení si své práce musíš být po zásluze potrestán!!!

,,Začalo to nenápadně. ‚‘‘

Jelikož zadavatel chtěl něco fajnového a neměl problém s cenou, chtěl jsem mu dopřát libovku. Na německém trhu jsem našel chlapíka, co renovuje a upravuje Upside Down sady kompletně s kotouči a třmeny přímo a pouze na BMW a jen na ně se dle jeho popisu v inzerátu specializuje.

Tak tedy kompletní Gabel Kit na BMW R650, bez  dalších dodatečných úprav ,,prostě namontuješ a je to‘‘   plus dostaneš certifikát o tom, že to je na BMW R650 s TUV protokolem. ,,Hm…… pán bude profík,  super, vypadá to slibně a moc pěkně a bude méně práce .‘‘

 

,,Uááááááááá hahaha to jsem si fakt myslel, ale byl jsem  blbec ,když jsem tomu všemu v popisu inzerátu  věřil.‘‘

Tedy, úkol byl jasný, objednat tuto sadu perfektně padnoucí na BMW R650. Raději měsíc předem před započetím prací, pro jistotu přece. A tak bylo provedeno.

 Platba odešla a potvrzení o přijetí, byla záhy potvrzena  SMS strohým  OK.

 

Je to v pohybu, jen počkat, až to dojde, mám spoustu času, takže,, pohodičkáááááá.‘‘ Do Vánoc času dost, to půjde dobře .

 Tak tedy, mám vyzkoušené, že balík z Říše dojde do 7-9 dní.  Príma, to zatím postavím skelet a vše kolem a tlumiče pověsím jako třešničku na dortu až jako poslední věc, když je to tak super padnoucí, že?

No po 14 dnech od odeslání platby bylo ticho. Nikdo nereagoval na mé telefonáty ani zprávy s požadavkem, kdy už díly budou odeslány, či jsou již na cestě.

 Myslím, že jsem nechtěl zas tolik, dostat informace za mou platbu, což bylo mimochodem celkem dost peněz, ale proč ne, za extra kvalitu se musí zaplatit, to dá rozum.

 Bez reakcí na moje otázky ,,kde je ta skvěle padnoucí sada‘‘ jsem začal propadat panice…..

Peníze v hajzlu, tlumiče se třmeny nikde a ta beznaděj, že nevíš teda jak, jestli to přijde, nebo je to krásný vánoční tunel na blba z Čech, co poslal koruny do světa někomu na skvělej dárek. 

Po 21 dnech jsem dostal odpověď, ne dost diplomaticky napsanou, že v eloxárně v Německu mají celá fabrika Covid.  ,,To je zajímavé, zrovinka v době, kdy já čekám na sadu a zrovinka celá fabrika přesně v termínu, kdy já něco potřebuji obdržet včas. Jako celá fabrika je marod?‘‘

 Na mou otázku, že v inzerci neměl prodávající popsáno, že teprve bude nějaký set pro mě eloxovat a vyrábět, že má popsáno kupte a já Vám pošlu, jsem nedostal odpověď. No byl jsem úplně v prdeli a neskutečně nas….nej.

Co je to za člověka?

 No, viselo to ve vzduchu ,,tak přišel jsem o ty peníze nebo ne‘‘?

Třeba mně to pošle, nebo je to tunel? Zase probdělá noc.

Co já tomu zákazníkovi  řeknu, pravdu, že jsem naivka blbec, nebo jak? A co ten termín, bez tlumičů to nedodělám…. Musím se podívat po jiné sadě a tu sám vyrobit…. Jo, tak nějak to asi dopadne a nebo…..no……. sednu do auta, najdu ho podle adresy, dostane přes držku a bude!!!!!!!!

 

,,jo a já budu na Vánoce v německý base a pod stromek dostanu od ženy a dětí cukroví + pilník ve vánočce‘‘

 

Takže jináč .

Podle adresy jsem si zjistil, že je dotyčný z oblasti v blízkosti Manheimu a tam mám úplně prvního zákazníka z Německa, co jsem mu spravoval Goldwinga z roku 1978. Tak jsem se osmělil a zavolal mu, k mému překvapení si mne zákazník pamatoval a ochotně si se mnou pokecal.

Slovo dalo slovo a po odvyprávění mého problému bez řečí odvětil ,, pošli všechny údaje, co o tom dotyčném máš, a já zbytek zařídím.

 

Po asi 45 minutách se ozval, zjistil, že toho prodejce zná někdo,  koho zase zná on a že se tedy přes známého znají dle vidění a že to asi není podvodník a musím tedy opravdu počkat, až skončí Covid ve fabrice, kde mně eloxují ty díly, na které se čeká.

 

Hm….. lehounké uklidnění situace.

 

 Čtrnáct dní uplynulo, motorka stále stojí na jednom kole,  termín předání za dveřmi , STK objednána, majitel natěšený a Upside Down sada nikde. ,,Jsem na kaši‘‘ jídlo nemá chuť, nemůžu spát, nervy pracují, je to vánoční předání, to je konec,  to už  nestihnu dodělat………

Další den přišla SMS,  že v sobotu díly odcházejí kurýrem DHL ke mně ……,,částečné uvolnění mysli, asi to přijde a kdyby to byl podvodník, tak už ne mě kašle a nekontaktuje mě, že ?

,,hm…… dokud nemám díly u sebe, neuvěřím, už jsem skeptický‘‘

  Odepisuji na SMS, až to odešleš, pošli prosím údaje a číslo balíku na sledování pohybu zásilky‘‘

Přišla odpověď, strohé OK. Sobota večer je tady, číslo nikde, čekám…….

Neděle už reaguji a píši ,,pošli to číslo balíku ze včera‘‘, nic bez odezvy ……

Bublám jak papiňák. Pondělí  ráno nic…… mám prostoje, motorka hotová, kromě koukání nemůžu nic na ní dělat, nemám díly, to je k posrání, jak jsem na někom závislý.

 Ve 14.15 přišla zpráva s fotkou DHL samolepky z balíku, je to na cestě a číslo zásilky už mám, hurááá, něco se děje.

Do pátku při trošce štěstí to dojde, musím vyčkat. Do té doby zkontroluji  spoje, začišťuji a plácám se po dílně.

Pátek je tady a nic, čekám……….

Úterý další týden přišla sms od české pošty, že přijali mou zásilku z Německa.

,,jak jako přijali, už měla být u mne doma ,, kuváááá‘‘

Jsem nevrlý a termín hoří. Tentýž den, bez ohlášení ji kupodivu přivezl kurýr.

Dychtivě rozbaluji krabici no ty voeeeee,  je to táám, je to všechno kompletní a vypadá to super!!!

 

 

Po 2 hodinách zjišťuji, že to nepasuje ……………..

,,super německá preciznost se někde cestou vytratila‘‘

 Kolo není v ose, brzdové třmeny nejsou ve středu kotoučové dráhy, jsem v rozčarování, kde udělali soudruzi chybu?

,, jsem úplně….. no  jsem v prdeli, zachraňte mně‘‘

Ve čtvrtek jsem objednán na STK, další termín už nestihnu.

,,klídek to dáš, nějak to dopadne, lepší tyhle starosti než ruskej tank na dvorku!!!

 

Večer …kolo je v ose, distanční podložky jsem upravil a vyrobil dodatečné, teď už jen asi třmen . Druhý den hotovo, tlumiče kompletní, vše na místě, už jen  pověsit ozdoby jako světlo, blinkry spínačku, atd.  kompletně osadit řídítka a už se to blíží. 

Čtvrtek na 10h nakládka a odvoz na STK, motor už žije, ale je jalovej ,,to dořeším pak‘‘.

 

 STK proběhla, vše v poho, super úleva, bez výhrad, aby ne, dával jsem si bacha, nebyl čas ztrácet čas a riskovat další zdržení. Posílám fotku z STK novému majiteli. Po pár minutách přichází odpověď ,,už se nemůžu dočkat, moc se na ni těším‘‘. Dne 22.12.2022 , tedy dva dny před Štědrým dnem, si nový majitel přijel pro svůj vysněný motocykl. Nadšení bylo krásné, dlouhé povídání a celý příběh odvyprávěn. Bylo na čase zaplatit a odvést si Ježíška domů. Tak veselé vánoce všem, nejen těm v jedné stopě.