Honda CX 500

22.05.2018 17:34

Honda CX 500 50PS, při 9500ot/min, vytrvalostní běžec na dlouhé tratě, žádný sprinter, ale co se vytrvalosti týče ve své době/třídě král vytrvalostních tratí.
 
Honda prohlašovala, 
  
 

že CX 500 překonává svými výkony ostatní motocykly své třídy. Maximální rychlost motocyklu se pohybovala přes 160 km/hod. 
 
V londýně dokonce v 80. letech používaný jako motocykl pro kurýry/poslíčky. Výhoda byla, že tento motocykl mohl jezdit i bez baterie, stačilo jej pouze roztlačit v případě problému s baterií a bylo vše ok. Se spotřebou 5,25L/100KM ve srovnání s dnešní  dobou velmi pěkná spotřeba. 
   
V pozdějších letech byl obsah CX navýšen na 650ccm a opatřen turbodmychadlem s výkonem 19PSI tlaku, což ve své době bylo na motocykl unikátní. Bohužel příliš složitý systém vstřikování komplikoval spolehlivost motocyklu a bylo později od tohoto systému odstoupeno. I přes to kdo dnes vlastní Hondu CX TURBO, je majitelem sběratelského unikátu a majitel dobrého penzijního základu :-) 


Tento motocyl vznikl u příležitosti připomenutí památky Ayrtona Senny, který tragicky zahynul ve voze při závodech Formule 1 a to dne 1.května 1994 v IMOLE ITALIA. Jeho John Player Speciál/sponzor z tabákového průmyslu byl synonymum pro ztělesnění mužnosti  tehdejší doby. Kdo nekouřil JPS, jako by nebyl.   
Kult tohoto rytíře silnic žije však dodnes. Důkazem je i tento motocykl, který vznikl ryze na přání zákazníka.