Yamaha XS 400

21.10.2014 10:57

V záchvatu nákupu jsem pořídil 2x XS 360-400 Yamaha z roku 1976-1978.

 

Pořád mě tato motorka tahá za fusekli díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Tuto jsem zakoupil jako totál šrot od jednoho nadšence z Brněnského okolí. Slovo dalo slovo a měl jsem je obě doma.

 

Tak nějak jsem chtěl napodobit již předešlou přestavbu díky velkému ohlasu zájemců o koupi. Tento stroj je taková 

malá  legenda z 70. - 80. - let, kdy ušetřit nějakou tu kačku šlo hodně do módy a poměr cena výkon tu byl velmi dobrý.

Tyto motocykly byly schopny najet 70tis kilometrů bez sebe menších problémů a velkých investic.

 

Dokonce se dělaly v bývalém západním Německu závody těchto motocyklů amatérsky pojatých na okruhu v blízkosti Mannheimu na Hockenheimringu.

 

Úpravy těchto motorů neznaly konců, podle slov jednoho fandy se dal motor upravit na 45 koní a to od stroje z přelomu 70. - 80. let bylo něco neuvěřitelného na stávající obsah motoru. Následně byl ještě model XS 500 se stejným rámem jako již u této motorky, ale motor měl 50 koní v základu, na 116kg těžkou motorku něco WAU. V té době bezkontaktních zapalování a přímého vstřikování to byla pohádka tisíce a jedné noci.

Historie tohoto modelu motocyklu je více než pestrá. Jak jsem již uvedl, šlo spíše o kopírajt již jednou u nás přestavěné motorky jen s krapínek jiným barevným provedením. Jinak šlo víceméně o stejný styl přestavby, i doplňky jsme nechali beze změny.

 

Motor běží jak hodinky dle švýcarského modelu. Po snadném převalení startéru se motor ihned ujme své práce a na 40 let starého mládence upaluje jak nadržený adolescent na první rande, které slibuje více než dlouhou noční pusinu při rozloučení.

Když si někdo promítne dnešní nabídku motocyklů do 400ccm a cenu nákupu, pokud do toho nepočítáme rychloprdy(skutry), tak stále stojí za zmínku i tenhle staroušek :-).

Pro začínající motorkáře či příznivce  Cafe Racerů a nebo pro ženy a dívky je tento motocykl více než dobrá volba na první dvě, tři sezony.  Nízký posez, dobrá ovladatelnost, malá kilogramová zátěž je pro počátek dobrá volba na každého začátečníka, či hubenější postavičky ala lunt. Pokud se nepletu, nebude tento strejček určitě dlouho čekat na svého nového majitele.

S pozdravem DK CAFE RACER :-) !!!

Fotogalerie: Yamaha XS 400